Brownie z bitą śmietaną i owocami

Brownie z bitą śmietaną i owocami (2)

Biorąc pod uwagę czekoladocholika którego mam w domu, dawno już nie było na blogu czekoladowych wypieków. Dlatego dziś jeden z najlepszych przedstawicieli wypieków czekoladowych czyli brownie. Uwialbiamy te ciasta, a tym razem wyszło ono naprawdę idealne: zbite, wilgotne i przepysznie czekoladowe. Zazwyczaj brownie wystarczy nam samo w sobie, ale dziś dodałam do niego bitą śmietanę i owoce. Całość pasowała do siebie świetnie, a maliny i borówki bardzo dobrze skomponowały się z czekoladą i bitą śmietaną. Co tu dużo mówić, trzeba spróbować :-) Polecam serdecznie

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Brownie: przepis ten sam co  tutaj

- 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

- 120 g masła

- 3 jajka

- 100 g cukru

- 50 g mąki

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Odkładamy do ostudzenia.

Dodatkowo:

- 250 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru

- owoce: u mnie około 200 g borówki i 100 g malin

Kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i przekładamy na ostudzony spód brownie. Na końcu dekorujemy wszystko owocami.

Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to około 250 kcal

Brownie z bitą śmietaną i owocami (1)

Brownie z bitą śmietaną i owocami (3)

Smacznego!!!

11 myśli nt. „Brownie z bitą śmietaną i owocami

    • Mój piekarnik ma grzałkę od góry, ale piekłam już też w piekarniku z grzałką od dołu. Zawsze wychodzi. Moim zdaniem najlepsza jest jednak opcja góra-dół. Konsystencja to kwestia wyczucia piekarnika. Zdarzyło mi się już piec 5 minut dłużej i ciasto już nie było takie maziste. Najlepiej wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika i nie piec dłużej niż 20 min. Pozdrawiam serdecznie.

  1. witam witam, wyszło bardzo dobrze jak twierdzi rodzina ;) wilgotne w środku i intensywnie czekoladowe a z góry suche . do tego dodałam ubita śmietankę z odrobiną cukru pudru i ‚ziarenka’ grapefruita na wierzch połączenie przepyszne . także po raz kolejny cudny przepis ;) pozdrawiam. i będę testować kolejne przepisy ;)

    ps: Pani rafaello na krakersach już na dobre zostało wpisane w obowiązkowe ciasto na specjalne okazje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>