Tarta z białą czekoladą i borówkami

Tarta z biała czekolada i borówkami (1)Odkąd znalazłam idealny dla mnie przepis na kruche ciasto, polubiłam robienie tart jeszcze bardziej. Tym razem jest to wersja ze słodkim nadzieniem z białej czekolady, podpatrzona na blogu Kuchnia Mniam. W stosunku do oryginalnego przepisu musiałam zamienić jagody na borówki, ponieważ nie miałam do nich dostępu. I teraz już wiem, że szkoda, ponieważ nadzienie jest naprawde bardzo słodkie i jagody lepiej by go zrównoważyły. Dla wielbicieli białej czekolady jest to propozycja idelana, dla nas wyszło odrobinkę za mdło. Co nie zmienia faktu, że wszystko szybko zniknęło :-)

Składniki na tortownicę 20 cm:

Ciasto kruche:

- 1 szklanka mąki

- 80 g zimnego masła

- 3 łyżki cukru pudru

- 1 żółtko

Mąkę łączymy dokładnie z cukrem i dokładamy pokrojone zimne masło. Zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki się ze sobą połączą. Wówczas dodajemy żółko i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy ciasto do foremki i na chwilę wkładamy blaszkę do zamrażarki. Dopiero wówczas pieczemy 20-25 min (do momentu, aż ciasto się delikatnie zezłoci).

Krem:

- 160 ml mleka

- 160 ml śmietanki kremówki 36%

- 3 łyżki cukru

- 1 duże żółtko

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżki mąki pszennej

- 30 g masła

- 120 g białej czekolady

- 300 g borówki

Żółtko ucieramy z cukrem. Dodajemy mąki i dokładnie miksujemy by nie było grudek. Mleko i śmietankę należy zagotować. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz czekoladę, mieszamy aż dokładnie się rozpuszczą i połączą z resztą składników. Do masy czekoladowej wlewamy masę jajeczną, dokładnie mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia. Masę przekładamy na wystudzony kruchy spód, dekorujemy borówkami i wstawiamy do lodówki. Mała wskazówka: ciasto przed zjedzeniem musi przebywać w lodówce minium 3-4 godziny. Mi się bardzo się spieszyło i wyjęłam ciasto już po godzinie, po wykrojeniu pierwszego kawałka połowa masy mi się poprostu rozlała, ale resztę uratowałam :-)

Z foremki wykroiłam 10 porcji. Jedna to około 330 kcal

Tarta z biała czekolada i borówkami (3)

Tarta z biała czekolada i borówkami (2)

Tarta z biała czekolada i borówkami (4)Smacznego!!!

 

3 myśli nt. „Tarta z białą czekoladą i borówkami

  1. masz fajne przepisy
    ale połączenie tarty z czekoladą jako nadzieniem …
    chyba nie dam rady.
    Nie jestem w stanie nawet wyobrazić sobie, że mogłabym ją zjeść.
    Sorry ale to musi być obłędnie słodkie i bardzo kaloryczne.

    Jeśli pozwolisz skorzystam z innego przepisu, mimo że ta tarta bardzo ładnie i apetycznie wygląda.

    Pozdrawiam i zapraszam na coś na odchudzanie.
    Zapraszam na szklaneczkę koktajlu spalającego tłuszcz … na brzuchu
    http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/

    przyda się po takim cieście :)
    wybacz :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>