Domowa masa krówkowa o smaku czekoladowym

Masa krówkowa z czekoladą (4)Dziś wpis będzie dość krótki, ale za to bardzo przydatny, zwłaszcza dla wielbicieli masy krówkowej lub też kajmakowej. Tak przygotowana masa smakuje, jak dla mnie, o niebo lepiej niż ta z puszki i nie ma takiej galaretowatej konsystencji. Można jej używać do ciast, jako dodatek do deserów czy poprostu wcinać prosto z miseczki. Jedno trzeba zaznaczyć: jest naprawdę bardzo słodka.To jest moje drugie podejście do domowej masy kajmakowej (pierwszą znajdziecie tutaj),  tym razem jako dodatek wykorzystałam czekoladę, którą można zamienić na coś innego lub całkiem z dodatków zrezygnować. Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Już niedługo zapraszam was na przepis na przepyszną tartę z wykorzystaniem właśnie tej masy krówkowej.

Składniki na 3 miseczki (jak na zdjęciach):

- 50 ml mleka 3,2%

- 250 ml śmietanki kremówki 36%

- 2 szklanki cukru

- 3 łyżki masła

- 50 g gorzkej czekolady

Przygotowanie jest proste ale troszkę pacochłonne. Wszystkie składniki, oprócz masła i czekolady, podgrzewamy w garnku z grubym dnem, a następnie gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, do momentu aż masa nabierze złocistego koloru i zacznie gęstnieć. Ściągamy garnek z gazu, dodajemy masło wraz z czekoladą i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy do wystudzenia.

Jedna łyżka to około 140 kcal

Masa krówkowa z czekoladą (1)

Masa krówkowa z czekoladą (3)Smacznego!!!

 

 

Jedna myśl nt. „Domowa masa krówkowa o smaku czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>