Deser Czekoladowa Lawa

Lava Cake (4)Gdy kupowałam swoje pierwsze kokilki, w myślach miałam przede wszystkim ten deser. Jednak od ich zakupu do wykonania tego ciastka minęło prawie pół roku :-) Ale w końcu się udało: musiały pasować do siebie wszystkie okoliczności :-) Deser nie jest trudny do zrobienia, tylko składniki powinny być w takej samej ilości jak w przpisie, no i ciacho wymaga naszej obserwacji gdy siedzi w piekarniku. Ale w smaku jest rewelacyjne: czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. Wcinaliśmy na ciepło, więc nie wiem jakie byłoby w smaku po ostygnięciu. Zjedzenie więcej niż jednej kokilki graniczy prawie z cudem. Przepis znalazłam na blogu: Z miłości do słodkości… Polecam serdecznie.

Składniki na 4 porcje:

- 2 jajka

- 100 g masła

- 25 g mąki

- 75 g cukru

- 100 g czekolady (u mnie 60% kakao)

- 2 łyżki kakao

- dodatkowo: masło i kakao do kokilek.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudznia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakao, delikatnie i krótko miksjemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy czekoladę i jeszcze raz krótko miksujemy. Rozlewamy do kokilek, do ich 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (u mnie jakieś 12 minut). Ciasto powinno być płynne w środku i upieczone na wierzchu. My jedliśmy je prosto z kokilek, ale można również odsunąć ciastko od foremki nożem i energicznym ruchem odwrócić ją na talerz.

Jedna sztuka to 500 kcal.

Lava Cake (1)

Lava Cake (3)

Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>