Karpatka kakaowa z kremem budyniowym

Karpatka kakaowa z masa budyniową(3)

Przyznam całkiem szczerze, kiedy zobaczyłam tą karpatkę na blogu I Love Bake - zakochałam sie w niej. Wyglądała fantastycznie i aż krzyczała z monitora żeby jak najszybciej ją przygotować. Długo nie czekałam :-) Ciasto parzone w wersji kakaowej smakuje bardzo interesująco. Czuć w nim smak kakao, który nadaje delikatny gorzkawy posmak, jednocześnie idealnie komponując się ze słodkim kremem budyniowym. Ciasto wyszło przepyszne i ciesze się, że zrobiłam je w troszke większej blaszce. No i prezentuje sie bardzo dostojnie. Moja Druga Połówka również zasmakowała się w tym cieście, więc polecam wszystkim serdecznie :-)

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

Masa budyniowa:

- 3 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 4 łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 żółtka

- 250 g masła

2 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie żółtka z mąkami, tak by nie było grudek i wlewamy na gotujące się mleko (to z rozpuszczonym cukrem). Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Gdy tak sie stanie odstwiamy masę do ostudzenia. Masło ucieramy na puch i po łyżce przekładamy do masy budyniowej, delikatnie miksując.

Ciasto parzone:

- 1 szklanka wody

- 3/4 szklanki mąki

- 1/4 szklanki kakao

- 5 jajek

- 120 g masła

- szczypta proszku do pieczenia

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z gazu i dodajemy przesiane mąkę wraz z kakao. Intensywnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstwiamy ciasto do lekkiego przestudznia. Po tym czasie dodajemy do ciasta jajko po jajku, cały czas dokładnie miksując. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą pieczemy osobno ale w tej samej foremce przez 25-30 minut w 200 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie, nakładamy na spód masę budyniową i przykrywamy ja drugim ciastem parzonym delikatnie je dociskając. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam trzymać ciasto w lodówce.

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 340 kcal.

Karpatka kakaowa z masa budyniową(4)

Karpatka kakaowa z masa budyniową(2)

Karpatka kakaowa z masa budyniową(1)

 

Smacznego!!!

 

28 myśli nt. „Karpatka kakaowa z kremem budyniowym

  1. czy wszyscy tu chcą być mili? i uzyskać pozytywny komentarz dla swoich wypieków? czy nikt nie widzi, że spód ciasta wygląda mało apetycznie;/ do karpatki powinien pójść lekki krem a nie jakaś breja bo właśnie tak to wygląda. Nie jestem złośliwa ale rozpływać sie tu nie ma nad czym. pozdrawiam

      • niektórym to by nogą zamieszał i by zjedli :D a tak poważnie… ok, może i smakowało, są gusta i guściki, ale osobiście po oglądnięciu tych zdjęć tej karpatki bym nie zrobiła! i wątpię, żebym tylko ja miała takie odczucia. Skoro takie było pyszne to powinnaś dodać takie zdjęcia, tak wyeksponować, żeby było widać, że jest dobre. A tak w ogóle to te komentarze wyglądają na obłudne… ”super ciacho, zapraszam do mnie… piekne ciasto, tu link do mojego… wygląda obłędnie, spróbuj tego” co to ma być, dajecie sobie pozytyw za pozytyw?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>