Gruszki pod kakaową kruszonką

Gruszki pod kakaową kruszonką (1)Prosty, szybki i niezwykle smaczny deser do wykonania na ostatnią chwilę. Słodkie gruszki idealnie skomponowały sie z kakaową kruszonką. Nie zdążyły u nas nawet dobrze wystygnąć, jedliśmy gdy były jeszcze mocno ciepłe :-) W sumie to planowałam inny deser, a gruszki były przeznaczone do ciasta, ale Moja Druga Połówka marudziła: może crumble?,  więc dałam sie przekonać i musze przyznać że był to bardzo dobry pomysł. Polecam serdecznie.

Składniki na 2 kokilki:

- 1 gruszka

- 50 g zimnego masła

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka kakao

- odrobinę masła do wysmarowania foremek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wysmarowanych masłem kokilek. Mąkę mieszamy z cukrem i kakao. Na końcu dodajemy zimne masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki dokładnie się połączą. Kruszonką posypujemy gruszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż kruszonka ładnie sie zarumieni. U mnie trwało to 25 minut.

Jedna porcja deseru to około 370 kcal.

Gruszki pod kakaową kruszonką (4)

Gruszki pod kakaową kruszonką (3)Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>