Ciasto orzechowe według Siostry Anastazji

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (1)Ciasto orzechowe Siostry Anastazji wpadło mi w oko odrazu kiedy dostałam w prezencie jej książkę. Pomyślałam, że orzechowy biszkopt przełożony masą budyniową z brzoskwiniami musi smakować rewelacyjnie. Dodałam do ciasta jeszcze polewę czekoladową i faktycznie w smaku ciasto wyszło fantastycznie: słodkie ale jednocześnie orzeźwiające. Trzymałam sie dokładnie proporcji podanych w książce, jednak polecam dodać do masy budyniowej więcej mąki lub mąki ziemniaczanej, ponieważ moja masa nie za bardzo chciała stężeć. I pomimo że ciasto w smaku przebiło wiele innych ciast które szykowałam to niestety wizualnie nie było rewelacyjne. Polecam ciacho wszystkim, nie tylko fanom orzechów ponieważ było naprawdę baaaardzo smaczne :-)

Składniki na blaszke 20×20 cm:

Ciasto:

- 4 jajka (białka i żółtka osobno)

- 100 g cukru

- 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy i pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ubijamy do momentu, aż cukier sie rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie na najniższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.

Masa:

- 120 g masła

- 0,5 opakowania budyniu

- 2 żółtka

- 2,5 łyżki cukru

- 1,5 łyżki mąki (polecam dodać więcej)

- 1,5 szklanki mleka

- puszka brzoskwiń

Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w drobną kostkę. W 0,5 szklanki mleka roztrzepujemy budyń, mąkę i żółtka tak by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i do gotującego się mleka wlewamy masę mleczno – jajeczną. Mieszamy caly czas do momentu, aż masa stężeje. Odstawiamy do ostudznia. Masło ucieramy na puch i dodajemy wystudzona masę budyniową. Na końcu dodajemy brzoskwinie i delikatnie wszystko łączymy.

Polewa czekoladowa:

- 6 łyżek mleka

- 3 łyżki cukru pudru

- 100 g masła

- 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż składniki się dokładnie połączą, a polewa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Na pierwszy blat orzechowy wykładamy masę budyniową. Zostawiamy sobie kilka łyżek. Przykrywamy masę drugim blatem i delikatnie ją dociskamy. Resztę masy wykładamy na wierzch ciasta i polewamy ją przestudzoną polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Z foremnki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 340 kcal.

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (3)

Ciasto orzechowe wg siostry Anastazji (2)

 

Smacznego!!!

 

 

13 myśli nt. „Ciasto orzechowe według Siostry Anastazji

    • Można powiedzieć że mąka jest tu zastąpiona mielonymi orzechami. Zrobiłam tak jak było w przepisie i to ciasto orzechowe wyszło przepyszne. Pozrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>