Trufle kokosowe z migdałami jak rafaello

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (6)Wielbiciele białej czekolady – dzisiaj będzie coś dla was :-) Już od dawna nie robiłam żadnych pralinek czy ciasteczek – jak dla mnie chyba szybciej jest przygotować jakieś ciasto. Ale te trufelki znalezione na blogu Wypieki i Dania z Pasją tak mnie urzekły, że postanowiłam sie skusić. I było warto :-) Użyłam do nich białej czekolady z drobno posiekanymi orzechami, więc dla mnie efekt końcowy był jeszcze lepszy. Z tym migdałem w środku oraz wiórkami kokosowymi smakowały naprawdę jak rafaello. Moja Druga Połówka nie jest wielbicielem białej czekolady, ale i tak stwierdził że trufelki same w sobie wyszły bardzo fajne. No i nie trzeba nad nimi długo stać – dość szybko się je przygotowuje :-)

Składniki na około 20 sztuk takich jak na zdjęciu:

- 200 g białej czekolady (moja była z drobnymi orzeszkami)

- 7 łyżek śmietanki kremówki 36%

- 1/2 szklanki wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia

- garść migdałów

Białą czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z grubym dnem wraz ze śmietanką. Po dokładnym rozpuszczeniu i połączeniu składników dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia (ale nie zastygnięcia) najlepiej do lodówki – będzie szybciej. Nabieramy łyżeczką lub ręką niewielką porcję układamy na środku migdał i formujemy dowolny kształt pralinki. Gotowe obtaczamy w wiórkach kokosowych. Trufelki przechowujemy w lodówce. Jednak przed podaniem lepiej je na chwilkę wyjąć by nie były zbyt zimne.

Jeden trufelek (w zależności od wielkości) to około 90-100 kcal.

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (4)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (5)

Trufle kokosowe z migdałami - jak rafaello (2)Smacznego!!!

 

 

 

11 myśli nt. „Trufle kokosowe z migdałami jak rafaello

  1. Ja robię czasem podobne, ale ze słodzonego mleka sondensowanego, do którego dodaję 6 żółtek, a potem podgrzewam na gazie albo w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, dopóty, dopóki masa nie zgęstnieje i nie zacznie się odklejać od dna. Potem schładzam (w lodówce), a następnie z masy robię małe kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Można też użyć grubego cukru zamiast kokosa. W oryginalnym przepisie wkłada się je do malusich papierowych foremek i ozdabia jeszcze goździkiem ;) Nazywają się beijinhos de coco i pochodzą z Brazylii. Pamiętam, że robiły furorę na wszystkich portugalsko-brazylijskich imprezach, które oganizowaliśmy. :D Coś czuję, że wykorzystam Twój przepis i pobawię się przez weekend :D
    Pozdrawiam słonecznie!

    • Brzmi naprwadę ciekawie. Takiego przepisu nie znałam. Podaj proszę dokładne proporcje mleka skondensowanegp. Z chęcia wpróbuje. Miłego weekendu:-)

  2. Super przepisy :) I fajnie, że podana jest przybliżona ilość kalorii, ponieważ nigdzie nie mogłam czegoś podobnego znaleźć a gotuję właśnie dla „liczących kalorie bo siłownia”. Pozdrawiam ^_^

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>