Ciasto serowo – jabłkowe bez pieczenia

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (1)Kolejny wypiek z serii: na szybko, bez piekarnika czyli bez pieczenia. Ciacho podpatrzone na blogu Smaki ogrodu. Już kiedyś na blogu była wersja łącząca sernik z jabłecznikiem oraz biszkoptem (przepis tutaj). Teraz coś podobnego tylko w wersji bez pieczenia, na herbatnikach i z sernikiem gotowanym, z którym miałam styczność pierwszy raz. Ciekawa opcja dla sernika, ale jednak jestem tradycjonalistką i pozostanę przy tych pieczonych :-) Ciasto wyszło bardzo smaczne, orzeźwiające i nie za słodkie. I oczywiście polewa czekoladowa…musiała być :-)

Składniki na formę 20×20 cm:

Masa serowa:

- 500 g twarogu (użyłam gęstego sera na serniki)

- 50 g masła

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki mleka

- 1 budyń cytrynowy (16 g )

Masa jabłkowa:

- 800 g jabłek

- 1 galaretka (użyłam agrestowej)

Dodatkowo:

- 30 sztuk herbatników typu petit beurre

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

- 100 g czekolady gorzkiej 70%

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Twaróg, masło i cukier ucieramy. Budyń mieszamy z mlekiem, wlewamy do masy serowej i miksujemy. Przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Wylewamy ją na herbatniki, przykrywamy ścieraczką i odstawiamy do ostudzenia.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Podgrzewamy w garnku do momentu, aż zmiękną. Wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Na masie serowej układamy drugą warstwę herbatników na którą wykładamy jabłka i ostatnią warstwę herbatników. Całość delikatnie dociskamy dłońmi.

Ciasto wstawiamy do lodówki. Gdy jest ostudzne, podgrzewamy kremówkę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Po jej rozpuszczeniu i dokładnym połączeniu przelewamy polewę na ostatnią warstwę herbatników i znów odstawiamy ciasto do lodówki.

Z foremki wyszło mi 10 porcji. Jedna porcja z czekoladą to 357 kcal. Jeżeli zdecydujecie sie na opcję bez czekolady wówczas jedna porcja wyniesie 270 kcal.

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (4)

Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia (3)Smacznego!!!

 

 

30 myśli nt. „Ciasto serowo – jabłkowe bez pieczenia

  1. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
    Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety
    a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma
    poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy
    zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam.
    Waga nie wróciła:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>