Sos lub polewa czekoladowa

Soso czekoladowy (2)Dość długo szukałam i testowałam odpowiedni dla nas sos czekoladowy. Taki który na długo pozostałby płynny, a nie od razu zastygał jak polewa do ciasta. Zmniejszałam i zwiększałam ilości dodawanych składników no i wkońcu się udało :-) Jak dla mnie idealny sos czekoladowy o intensywnym kakowym smaku i zapachu, nie zastyga nawet gdy jest już chłodny. Świetny dodatek do wszelkich deserów, ciast czy lodów. Można zastosować go również jako polewę, wystarczy wówczas zredukować wodę o 3 łyżki :-)

Składniki na około 250 ml sosu:

- 6 łyżek gorącej wody

- 4 łyżki cukru pudru

- 3 łyżki kakao

- 1 łyżeczka miodu o delikatnym smaku

- 100 g masła

Do rondelka wsypujemy cukier wraz z miodem. Zalewamy je wodą i mieszamy do momentu rozpuszczenia składników – w tym czasie włączamy palnik na lekki ogień. Dodajemy masło i grzejemy naszą masę do momentu rozpuszczenia  i połączenia się składników. Ściągamy garnek z gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka. Odstawiamy do ostygnięcia lub jemy na ciepło. Można również przelać ją do słoiczka, zakręcić, wstawić do lodówki i wykorzystać w odpowiednim momencie :-)

250 ml sosu to 1080 kcal. Jedna łyżka sosu powinna mieć zatem około 80 kcal.

Soso czekoladowy (3)Soso czekoladowy (4)

Soso czekoladowy (1)Smacznego!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>