Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Weekend się zbliża, więc czas na kolejne pyszne ciacho. Serniki są u nas zawsze mile widziane :-) A ten wyszedł wyjątkowo pyszny. Dość wytrawny spód brownie, słodka masa serowa z białą czekoladą i polewa z gorzkiej czekolady. A do tego ozdoba w postaci lemon curd. Całość naprawdę rewalacyjnie wyważona smakowo. To chyba jeden z lepszych serników jaki udało mi sie stworzyć :-) A już niedługo na blogu moje ciacho urodzinowe – mam nadzieję że jesteście ciekawi :-)

Składniki na tortownicę 20 cm:

Spód Brownie:

- 50 g gorzkiej czekolady

- 50 g miękkiego masła

- 1 jajko

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1  łyżka kakao

- 1 łyżka cukru

Masa serowa:

- 500 g mascarpone

- 250 g twarogu

- 200 g białej czekolady

- 150 ml śmietanki kremówki 36%

- 4 jajka

- 130 g cukru pudru

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Polewa:

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

- 80 g gorzkiej czekolady 70%

- 4 łyżki lemon curd do ozdoby (przepis znajdziecie tutaj)

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania spodu brownie. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i gdy lekko przestygnie ucieramy ją razem z masłem i cukrem. Dodajemy jajko, mąkę i kakao. Miksujemy do momentu połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a  boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i szykujemy masę serową.

Śmietankę kremówkę podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Mascarpone i twaróg miksujemy z jajkami, ale bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy czekoladę, cukier puder i mąki. Znów miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na spód brownie i pieczemy 60 min w 150 stopniach. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na kolejne 60 min. Po wystudzeniu szykujemy polewę.

Podgrzwamy śmietankę  i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Gdy składniki sie połączą, ściągamy z kuchenki i gdy polewa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na ciasto tak by spłynęła również z boków sernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Wyjmujemy na pół godziny przed podaniem by lekko sie ogrzało.

Z tortownicy wyszło 12 porcji. Jedna to 520 kcal.

Smacznego!!!
Serniki dla Miksera - edycja 1.14

5 myśli nt. „Sernik z białą czekoladą na spodzie brownie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>