Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą

Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (3)Mój ulubiony sposób na wykorzystanie białka, czyli torcik bezowy. Tym razem wyszedł mi torcik i do niego jeszcze torcik mini, taki jednoosobowy :-) Połączenie słodkiej bezy z gorzką czekoladą i lemon curd okazało się świetnym wyborem ponieważ smaki doskonale się uzupełniały. Torcik jest bardzo szybki w przygotowaniu pod warunkiem, że mamy w domu przygotowany lemon curd. Jeżeli nie, to z łatwością go zrobicie lub zamienicie na jakiś inną polewę. Jak dla mnie idealna odskocznia po tłustym czwartku :-)

Składniki na torcik o średnicy około 18 cm + mini torcik o średnicy 5 cm:

Beza:

- 2 białka

- 1/2 szklanki cukru

- łyżeczka mąki

Masa czekoladowa:

- tabliczka gorzkiej czekolady

- 100 ml śmietanki kremówki 36%

Lemon Curd – przepis znajdziecie tutaj - wykorzystałam 4 łyżki

Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Ubiajamy do momentu wykorzystania cukru i gdy masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Na samym końcu dodajemy makę. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej okręgi (odrysowałam od talerzyka deserowego). Wykładamy bezę i pieczemy 80min w 110 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gdy beza jest ostudzona szykujemy mase czekalodową. W tym celu podgrzewamy śmietankę i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszmy do momentu jej rozpuszczenia i połączenia ze śmietanką. Ściągamy z gazu i gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na jeden blat bezowy i przykrywamy drugim. Wstawiamy na chwilkę do lodówki. Na koniec dekorujemy nasz torcik lemon curd, który można też wymieszać z serkeim mascarpone (wtedy masa będzie bardziej delikatna)

Z torcika o takiej średnicy wyszło 6 porcji. Jedna to 270 kcal.

Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (5)Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (4)Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą (1)Smacznego!!!

 

 

3 myśli nt. „Torcik bezowy z lemon curd i czekoladą

    • Na dużą blachę (taką od piekarnika) wykładamy papier do pieczenia. Na tym papierze rysujemy dwa okręgi (obok siebie). Na okręgi nakładamy masę. Czyli pieczemy dwa blaty jednocześnie:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>