Ciasto cytrynowe

Dziś mam dla was ciasto dla spracowanych i dla tych którzy nie mają nigdy czasu. Ciasto cytrynowe podpatrzone na blogu ChilliBite. Jedyny warunek jaki musicie spełnić żeby je zrobić to kilka zbędnych cytryn w domu – lub innych cytrusów, gdyż pasować tu  będzie również limonka czy pomarańcza. Ciasto jest naprawdę bardzo szybkie w wykonaniu. Po upieczeniu jest wilgotne i dosyć długo pozostaje świeże. Idealnie nadaje się do kawy, a do tego jest mało kaloryczne ;-)

Składniki na keksówkę 28×8 cm (licząc po dnie):

- 3 jajka

- 0,5 szklanki cukru

- 6 łyżek soku z cytryny (z 2 dużych cytryn)

- 80 g roztopionego masła

- 100 g kwaśnej śmietany

- szklanka mąki

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny, masło oraz śmietanę. Miksujemy do połączenia składników. na końcu dodajemy mąke połączoną z proszkiem do pieczenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wylewamy do foremki i pieczemy 50-60 min – do suchego patyczka. Na końcu ciasto obserwujemy by zbyt mocno sie z wierzchu nie przyrumieniło.

Po ostudzeniu szykujemy lukier cytrynowy. W tym celu mieszamy 4 duże łyżki cukru pudru z łyżką soku z cytryny. Gdy będziemy mieli już gładką masę polewamy nią ciasto. Moja Druga Połówka stwierdziła, że ciasto jest smaczne, ale jeszcze lepsze by było, gdyby zamiast lukru była polewa czekoladowa :-)  Jak by nie było też tak można :-)

Z keksówki wyszło 14 porcji. Jedna to 145 kcal.

Smacznego!!!

4 myśli nt. „Ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>