Sernik kajmakowy z lemon curd

Długo zabierałam sie za ten sernik ale wkońcu sie udało. Wyszedł kawałek naprawdę dobrego, smacznego sernika. Podpatrzyłam go na blogu Kuchnia nastrojowa ale dodałam spód ciasteczkowy no i lemon curd (tak dla zrównoważenia słodkości). Chociaż przyznam się, że sam smak tego kajmakowego sera był tak ciekawy, że najpierw zajadałam górną warstwę z lemon curd, potem spód, a na końcu serowy środek :-) Moja Druga Połówka była z kolei zachwycona  sernikiem jako takim – w całości. Za autorką oryginału przygotowałam również samodzielnie kajmak, ale jemu poświęcę chwilkę w osobnym wpisie.

Składniki na tortownicę 20 cm:

SPÓD:

- 100 g ciasteczek kruchych w czekoladzie

- 40 g rozpuszczonego masła

- 1 łyżka kakao

Ciesteczka kruszymy bardzo drobno przy użyciu wałka  lub w blenderze. Dodajemy kakao a następnie roztopione masło. Całość mieszamy i tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) – ja wykładam i dociskam masę rękami. Blaszkę wstawiamy na 20 min do lodówki a po tym czasie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 min – tak żeby ciasteczka tylko lekko się zapiekły.

KAJMAK:

- 350 ml śmietanki kremówki 36%

- 350 ml mleka

- 70 g cukru

- 60 g masła

Mleko, śmietankę i cukier dajemy do garnka z grubym dnem. Gotujemy całość na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do zgęstnienia. I tu trzeba się uzbroić w cierpliwość ponieważ u mnie trwało to jakieś 1,5 godziny. Dlatego warto przygotować kajmak np. dzień wcześniej. Gdy nasz kajmak ma konsystencje gęstej śmietany dodajemy masła i mieszamy do momentu połączenia składników, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Nie musze dodawać, że wyszedł pyszny (oczywiście podjadałam go od czasu do czasu łyżeczką :-))

MASA SEROWA – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

- 350 g  twarogu (u mnie  Quark)

- 350 g mascarpone

- 4 duże jajka

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej jeżeli wasz ser bardzo luźny)

- 2 łyżki cukru pudru

- kajmak który przygotowaliśmy (można oczywiście kupić kajmak w sklepie, mojego wyszło około 350 – 400 ml)

Twaróg mieszamy z mascarpone. Dodajemy kajmak a następnie po jednym jajku, za każdym razem krótko mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i cukier. Całość wylewamy na nasz podpieczony i spód i pieczemy w 150 stopniach przez 60-70 min (środek po tym czasie ma być zwarty z góry ale przy poruszaniu może sie lekko ruszać). Polecam obłożyć foremkę od zewnątrz folią aluminiową, gdyż u mnie parę kropel masy serowej wyciekło. Sernik studzimy w otwartym piekarniku, a gdy jest już chłodny przekładamy na kilka godziń (lub całą noc) do lodówki. Przed podaniem nakładamy na wierzch lemon curd, przepis znajdziecie TUTAJ - u mnie wyszły 4 duże łyżki.

Z tortownicy wychodzi 10 porcji. Jedna to około 535 kcal. Dużo ale było warto :lol:

 

Smacznego!!!

6 myśli nt. „Sernik kajmakowy z lemon curd

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>