Lemon Curd – krem cytrynowy

Lemon Curd czyli po prostu pyszny krem cytrynowy robiłam już nie pierwszy raz. Testowałam też kilka wersji np. na lżejszą wersję bez masła. I jednak pozostaję przy tej oryginalnej i taką wam właśnie przedstawiam. Uważam że ta opcja jest najbardziej aksamitna w smaku i wogóle krem jest bardzo uzależniający. Nigdy całość nie zostanie do wypieku do którego miał by użyty, zawsze jest podjadany prosto ze słoiczka :-) Przepis znalazłam na stronie White Plate, chociaż podaję z moimi zmianami których sie trzymam.

Składniki na około 450 g kremu:

- sok i skórka otarta z 3 małych cytryn (oczywiście nie woskowanych i umytych)

- 3/4 szklanki cukru (ilość można zmieniać w zależności od upodobań)

- 2 jajka

- 2 żółtka

- 80 do 100 g masła (im więcej tym krem jest bardziej aksamitny no i maślany :-))

Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku który stawiamy na niewielkim ogniu. Na początku należy wszystko dobrze wymieszać tak aby składniki dobrze się połączyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy gaz na możliwie najmniejszy. Gotujemy jeszcze około 5 min mieszając co jakiś czas. W tym czasie krem delikatnie zgęstnieję. Ściągamy  z gazu i przecieramy krem przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek (raz tą czynność pominęłam i też było pysznie). Krem przelewamy do wyparzonych słoiczków, które odstawiamy do ostudzenia. Zamykamy szczelnie słoiczki i wstawiamy je do lodówki. Krem wykorzystyjemy do wszystkiego co nam akurat wpadnie do głowy :-) lub jemy prosto ze sloiczka.

Jak już pisałam z podanej ilości wyszło mi około 450 g. Jedna łyżka to około 85 kcal

Smacznego!!!

4 myśli nt. „Lemon Curd – krem cytrynowy

  1. Nie róbcie Lemon Crud! To Pułapka! powinni go zakazać, bo uzależnia! :-)
    Dawno nie jadłam nic pyszniejszego. Proporcje są idealne! Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>