Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach (6)Do zrobienia tego ciasta namówiła mnie moja Druga Połówka. Jadł to ciasto już wcześniej i cały czas o nim wspominał. Więc zrobiłam. W sumie największa obawa jest, że zbyt mocno będzie czuć te słone krakersy. Ale, co dziwnego, nie czuć ich wogóle. Ciasto jest bardzo smaczne i jest niesamowitą gratką dla miłośników kokosu. Jedyne czego nie lubię w ciastach bez gotowania to układanie tych krakersów, biszkoptów czy herbatników w blaszce. Nie wiem czemu, ale strasznie mnie to denerwuje. Ale dla tego ciasta można się poświęcić :-)

Składniki na blaszkę 24×24 cm:

- 2 duże paczki krakersów słonych

- 2 szklanki wiórków kokosowych

- 3 szklanki mleka

- 2 żółtka

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 cukry waniliowe

- szklanka cukru ( lub troszkę więcej gdy ktoś lubi bardzo słodkie)

- 200 g miękkiego masła

Rozpoczynamy od przygotowania budyniu. Żółtka, szklankę mleka oraz mąki bardzo dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnych grudek. W garnuszku gotujemy pozostałe mleko z cukrami. Gdy mleko zacznie wrzeć zmniejszamy gaz na najmniejszy i wlewamy powoli masę mączną, cały czas mieszając. To jest najistotniejsze. Gdy będziemy mieszać cały czas nie powstaną grudki. Gdy budyń zacznie gęstnieć ściągamy go z palnika ale mieszamy cały czas dopóki przestanie gęstnieć. Odstawiamy do przestudzenia.

Po tym czasie dodajemy partiami masło i mieszamy łyżką lub mikserem do całkowitego rozpuszczenia i połączenia masła z masą. Na koniec dodajemy szklankę wiórek kokosowych i znów mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy krakersy, następnie masę, znów krakersy które delikatnie dociskamy ręką i znów masa. U mnie wyszły trzy warstwy, na wierzchu powinna znajdować się masa, którą posypujemy odłożoną szklanką wiórków. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień gdy krakersy zmiękną.

Z mojej blaszki wyszło 16 porcji. Jedna porcja to 360 kcal.

Rafaello na krakersach (8)Rafaello na krakersach (1)Smacznego!!!

11 myśli nt. „Rafaello na krakersach

  1. Ciasto pyszne! Polecam posypać migdałami krojonymi w słupki zmieszanymi z wiórkami kokosowymi. Dopiero wtedy smakuje jak Rafaello:)

  2. Witam , dziś w końcu zabieram się również i za to ciastko ;) wierzę że będzie równie dobre jak banoffee pie . tylko skorzystam z pomysłu tutejszego żeby dodać migdały. posypie nimi górę zamiast kokosu. pozdrawiam.

  3. Polecam polecam i jeszcze raz polecam !! Ciasto przepyszne tak jak wspomniałam posypałam górę dodatkowo paczką migdałów i po prostu istne niebo w gębie;)
    Jestem niezmiernie zadowolona że kiedyś przez przypadek wpadłam na tego bloga i wierzę że nie raz jeszcze skorzystam z tutejszych przepisów. Gorąco pozdrawiam autorkę !.

    • Dodatek migdałów musiałbyć faktycznie pyszny:-) Też wypróbuje następnym razem. Dziękuje bardzo za miłe słowa i oczywiście jestem otwarta na wszelkie konstruktywane uwagi gdyby Pani takie miała dotyczące bloga. Pozdrawiam serdecznie. Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>