Ciasto z budyniem na herbatnikach – bez pieczenia

Był budyń, wiec teraz trzeba go również jakoś dobrze spożytkować. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Przepisy Kulinarne . Na początku chciałam je zrobić w takiej blaszce jak w oryginale, czyli kwadratowej, ale tu napotkałam pewne trudności. Kwadratową mam tylko tortownice, niestety z zaokrąglonymi ( a nie ostrymi) brzegami. Układanie herbatników w takiej foremce okazało się praktycznie niemożliwe. Dlatego zdecydowałam się na keksówkę. Ona też nie jest wyjściem idealnym, ponieważ dość ciężko jest później wyciągać ciasto. Polecam więc zwykłą kwadratową foremkę. Zdjęcia może tego nie oddają ale ciasto (pomimo że się nie spodziewałam) wyszło naprawdę bardzo smaczne, ku uciesze mojej Drugiej Połówki, która stwierdziła, że mogłoby być więcej :-)

Składniki na keksówkę 28×10 cm:

BUDYŃ: z poprzedniego wpisu jednak w pomniejszonej ilości:

- 350 ml mleka

- 2 łyżki kakao

- 1 żółtko

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki zemniaczanej

- 80 g masła

- 4 łyżek cukru

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

- ok 30 herbatników maślanych

- 3 banany pokrojone w plasterki

- galaretka ( u mnie truskawkowa)

Z mleka odlewamy szklankę, a pozostałe mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy wraz z kakaem i cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy mąki i żółtko i mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodajemy do niego mleko z mąkami i bardzo energicznie mieszamy. Gdy budyń zgęstnieje ściągamy go z palnika mieszając jeszcze od czasu do czasu. Po ostygnięciu masy, ucieramy masło i powoli po łyżce dodajemy budyniu cały czas miksując.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, masę budyniową i plasterki bananów. Kolejne warstwy układamy tak samo. U mnie wyszły 4 warstwy, ale ich ilość zależy tylko od was. Na ostatnią warstwę bananów wylewamy przygotowaną według opakowania galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki by galaretka stężała.

Z mojej keksówki wyszło 9 porcji (po ok. 3 cm). Jedna porcja to około 300 kcal.

Smacznego !!!

Jedna myśl nt. „Ciasto z budyniem na herbatnikach – bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>